Verschil Drogist, Apotheek en HuidzorgWinkel.nl

Je hebt producten die ‘over de counter’ (aan de kassa) worden verkocht bij de drogisterij om de hoek, én de verzorgingsproducten die bij huidtherapiepraktijken en schoonheidssalons worden toegepast bij de behandelingen. Zij verkopen die producten vaak ook via een webshop. Wat is het verschil tussen producten van de voordeeldrogist en die van de huidtherapeut of schoonheidssalons?

Hét hoofddoel van optimale huidverzorging is, om de huid in goede conditie te brengen én te houden. De basis hiervoor ligt grotendeels bij producten als vochtinbrengende crèmes en bij goede zonnebrandcrèmes. Deze basisproducten kun je aanvullen met producten die specifiek passen bij jouw huidprobleem of huidaandoening.

HuidzorgWinkel levert uitsluitend producten die onze huidtherapeuten toepassen bij de behandelingen in onze praktijken. Heb jij ook al zoveel geprobeerd en bleef het resultaat steeds achterwege? Probeer nu de producten van HuidzorgWinkel, dan weet je zeker dat je resultaat ziet!

Hiervoor kunnen we drie categorieën onderscheiden:

Waarom is het zo belangrijk voor de consument om dit te weten?

Volgens de wetgeving mogen producten die verkocht worden in de drogisterij maximaal 3% werkstoffen bevatten. Bij apotheek of luxe parfumerie is dat maximaal 9%. En producten die je bij een huidtherapiepraktijk koopt mogen tussen de 15% en 24% aan werkstoffen bevatten. Bij deze laatste groep kun je dus producten met het hoogste percentage aan werkzame stoffen krijgen. Hoofdreden hiervoor is de scholing en de expertise van de behandelaar en daarnaast het geven van de juiste adviezen en begeleiding tijdens het gebruik van de producten.

Van huidprobleem naar huidcomfort

Wat vaak het meeste opvalt, is het verschil in de prijs en de hoeveelheid (grootte van een tube of potje). Wat helaas minder opvalt en vaak verstopt is in de kleine lettertjes, dat zijn de werkzame stoffen, de essentiële ingrediënten die een huidprobleem zouden moeten verbeteren en die je naar huidcomfort brengen. En wat er dus vaak beweerd wordt over wat de producten zouden moeten doen. Wat wordt beloofd kán niet worden waargemaakt met laag gedoseerde producten.

Bij ‘over-de-counter-producten’ zullen de ingrediënten niet dieper doordringen dan de hoornlaag, de buitenste laag van je (opper)huid. Ze verzachten weliswaar je huid en die voelt daardoor ook goed aan, maar op langere termijn zal het niet je bindweefselstructuur verbeteren. Dit komt omdat deze producten grote moleculen bevatten, die alleen maar aan de oppervlakte hun werk doen. Doordringen tot in de diepere huidlagen doen ze niet, dus blijft je huidaandoening feitelijk intact.

Wat zijn nou precies Cosmeceuticals?

Er worden oneindig veel producten aangeprezen, maar op slechts enkele daarvan is een wetenschappelijke studie losgelaten. Daarom zijn producten waarop dat wél van toepassing is en waarvan wél op objectieve manier de effecten zijn vastgesteld, duurder dan de producten bij de voordeeldrogist. Zo’n onderzoek kost veel tijd en producten worden heel kritisch getest. Het grote gros van de zogenaamde ‘schoonheids- en verzorgingsproducten’ kunnen we scharen onder de noemer cosmetica.

Producten waarvan is vastgesteld dat zij farmaceutische werking hebben, worden Cosmeceuticals genoemd. Dit zijn cosmetische producten met een aantoonbaar therapeutische werking. In 1962 is dit door onderzoeker/chemicus Raymond Reed voor het eerst als volgt beschreven: ‘Een wetenschappelijk ontworpen product bedoeld voor uitwendig gebruik, dat beschikt over aangename esthetische eigenschappen, voldoet aan zeer rechtlijnige chemische, fysische en medische eisen, en geeft een zinvol en wenselijk resultaat’.

Cosmeceuticals omvatten dus een categorie producten met actieve werkstoffen die wetenschappelijk zijn getest en waarvan is vastgesteld dat ze daadwerkelijk de huidfuncties verbeteren of stimuleren. Je kunt hierbij o.a. denken aan vitamine A-zuur (niet op doktersrecept verkrijgbaar), maar ook aan retinol, fruitzuren, vitamine C en E en Q10.

Cosmeceuticals bevatten dus die kleinere moleculen die wél kunnen doordringen in de diepere huidlagen en hun werk kunnen doen in de levende cellen. Denk bijvoorbeeld aan fruitzuren. Belangrijk hierbij is dan ook dat Cosmeceuticals worden geadviseerd op voorschrift van en onder verantwoordelijkheid van de huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Verkeerde toepassing kan negatieve effecten opleveren.

Wat we veel zien bij ‘over de counter producten’ is dat er speciale lijnen op de markt worden gebracht (bijv. lijn voor de rijpere huid, acnelijn, gevoelige huid etc.) Die producten lijken revolutionair, maar blijken in de praktijk weinig tot niets te doen. Bij gebruik van Cosmeceuticals zetten wij juist verschillende ingrediënten uit verschillende lijnen in, waardoor je een optimale mix aan ingrediënten krijgt, waardoor niet alleen jouw specifieke huidprobleem aanpakt, maar ook je algehele huidconditie een impuls geeft. De opbouw hiervan dient ook gedoseerd te worden en niet te snel te gaan. Je huid moet even de tijd krijgen om te wennen aan de ingrediënten. Er wordt een verbetering in gang gezet waardoor je huidtolerantie vergroot en waardoor je huidconditie verbetert.

We hebben het al even over de werkstoffen in de Cosmeceuticals gehad. Dit zijn de bouwstoffen van jouw huid. Dit kunnen vitaminen of mineralen zijn, maar ook plantextracten of fruitzuren, die worden toegevoegd aan crèmes, serums en maskers. Naast deze stoffen bestaat een crème uit een basis om haar smeerbaar te maken. De basis is altijd water en een vetstof. Conserveringsmiddelen worden ook gebruikt in crèmes om het product houdbaar te maken. De werkstoffen worden toegevoegd aan de specifieke crèmes. Gelukkig geldt hiervoor wetgeving, zodat wij weten of een product veilig is. In die wetgeving is vastgesteld in welke mate producten werkstoffen wel of niet mogen bevatten.

Waarom zit er zoveel prijsverschil in de huidproducten?

We hebben het verschil tussen goedkopere en duurdere werkzame stoffen al toegelicht. Hoe duurder de werkstoffen, dus hoe meer wetenschappelijk onderzoek er naar is gedaan en hoe uitvoeriger ze zijn getest, hoe werkzamer het product is. Daarnaast zie je dat marketing en reclame veel doet om voor producten een zekere prijs te bepalen. Een massaproduct waarop ook massacommunicatie wordt toegepast kan vaak ook lager worden geprijsd. Producten in praktijken voor huidtherapie en de salons zul je niet snel in grote reclamecampagnes zien.

Wat past bij jou/welk huidtype heb jij?

Allereerst moet jouw huidtype worden vastgesteld, om te bepalen welke huidverzorging het meest geschikt is voor jouw huid. Hoe weet je welk huidtype jij hebt? Wij onderscheiden de normale huid, de droge huid, de vette huid en de gemengde of gecombineerde huid. Ook is van belang of je een lichte of donkere huid hebt en is ook je leeftijd van belang om vast te stellen of we met een jongere dan wel met een rijpere huid te maken hebben. Er zijn nogal wat mogelijkheden zoals je ziet.

De huid in verschillende levensfases

Puberteit:
De huid in de puberteit vertoont vele veranderingen. Die veranderingen worden veroorzaakt door de hormonen. Het woord hormoon betekent ook iets in beweging zetten. En dat doen die hormonen juist tijdens de puberteit. De talgklieren worden aangezet om meer talg te produceren, waardoor acne kan ontstaan. Vooral rond de leeftijd van 11/12 jaar zie je mee-eters verschijnen op neus en voorhoofd. Je ziet dan vaak dat deze zone (ook wel t-zone) vetter wordt.

Zwangerschap:
Bij een zwangere vrouw heeft de huid ook behoefte aan andere producten omdat de huid verandert. Er ontstaan vaak striemen, ook wel striae genoemd. Deze striemen ontstaan door overmatige oprekking van het elastisch weefsel van de huid. Pigmentatie (of zwangerschapsmasker)ontstaat door verandering van de vrouwelijke hormonen en door uv-licht waardoor de pigmentcellen de huid prikkelen om meer pigment aan te maken. Dit fenomeen doet zich ook voor bij jongvolwassen die de pil gebruiken.

Rijpere huid:
De rijper wordende huid begint zich te vormen vanaf ongeveer je 30ste levensjaar. Vanwege afname van de hormonen zal de hormoonhuishouding veranderen. Bij vrouwen zal de afname van de oestrogenen huidverslapping en rimpelvorming vertonen. Dit is eerst voornamelijk te zien in het gezicht. De huid zal dan ook droger en schraler aanvoelen.

Zo zie je maar dat je huid in verschillende leeftijdsfases een andere aanpak (verzorging en behandeling) nodig heeft. Je huid verdient daarom ook regelmatig een check en eventueel een update met nieuwe ingrediënten om je huidconditie te blijven optimaliseren.


Mannenhuid:
De mannenhuid is anders qua opbouw en structuur. Die is veelal dikker, steviger en vetter. Daardoor zal de mannenhuid er langer goed uit blijven zien.

De donkere huid:
De donkere huid en de blanke huid bevatten ongeveer evenveel pigmentcellen. Hoe donkerder de huidskleur, hoe actiever de pigmenten zijn in de huid. En hoe donkerder de huid, hoe dikker en steviger die is, waardoor het lijkt of deze minder snel veroudert.

Maar de donkere huid vertoont sneller pigmentstoornissen. De mate waarin verschilt qua grootte van het probleem. Bij uitdroging van de donkere huid zal er een asgrauwe pigmentverkleuring ontstaan. Na een ontsteking kan mogelijk ook pigmentverkleuring ontstaan. Denk daarbij aan schrammen, littekens en vroegere ontstekingen van acne. Behandelen van pigmentproblemen dient uiterst zorgvuldig uitgevoerd te worden.
Copyright 2021 HuidZorgWinkel.nl

HuidzorgWinkel.nl
Van Limburgstirumstraat 104
7901 AT Hoogeveen

Telefoonnummer: 0528 - 26 12 38
Contact

Privacy verklaring
Retourneren
Algemene voorwaarden
ABN AMRO: NL66ABNA0451024346
KVK nummer: 04084715
BTWnummer: NL001410478B64Inloggen
Als je e-mailadres in ons systeem staat dan heb je een nieuw wachtwoord ontvangen via e-mail.