Pigmentvlekken

Pigmentvlekken of hyperpigmentatie worden veroorzaakt door een verstoring van de aanmaak van melanine (pigment). Onze huid staat voortdurend bloot aan interne en externe factoren die de structuur en opbouw van die pigmentvlekken beïnvloeden. Bij pigmentatie van de huid is het dus de stof melanine die verkleuringen veroorzaakt.

Wetenschappelijk gezien is melanine een organische verbinding, beter gezegd een pigment in de huid, dat gevormd wordt in een proces van melanogenese. Onder invloed van het aminozuur tyrosine, wordt het pigment gevormd door melanocyten. Dit zijn cellen, die voortdurend worden aangemaakt in de opperhuid, welk proces bij het ouder worden vertraagt.

Het verschil in huidskleur wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die wordt aangemaakt en wordt opgeslagen (vastgehouden) in de huid. Melanine is ook de stof of het pigment die ons haar en onze ogen kleurt. Melanine beschermt onze huid tegen UV-straling en absorbeert de zonnewarmte.

We hebben de pigmentproblemen in verschillende onderdelen toegevoegd op deze pagina. Je kunt klikken op het onderdeel dat past bij jouw persoonlijke situatie.

Show Filters

Resultaat 1–12 van de 20 resultaten wordt getoond

Show Filters

Resultaat 1–12 van de 20 resultaten wordt getoond

Maar wat zijn nu pigmentvlekken en waardoor worden die veroorzaakt?

Feitelijk ontstaan pigmentvlekken door een verstoorde aanmaak van melanine. Die overproductie kan ontstaan, wanneer de huid overmatig wordt blootgesteld aan de zon en dus aan UV-straling, waardoor permanente schade wordt veroorzaakt. De huid gaat dit repareren door een overschot aan melanine aan te maken, waardoor pigmentvlekken aan het licht komen, ook wel hyperpigmentatiegenoemd.

Ook onze hormonenkunnen de oorzaak zijn van pigmentatie. Melasma of zwangerschapsmaskerontstaan beide door een overmatige aanmaak van melanine door een overschot aan hormonen. Dan zien we ook vaak, dat hyperpigmentatie optreedt en er dus donkere vlekken zichtbaar worden in het gezicht en/of elders op de huid. De anticonceptiepilkan hierop dus van invloed zijn. Maar ook een reactie op medicijngebruikof op het gebruik van bepaalde cosmeticakan pigmentvlekken veroorzaken.

Tot slot is het donker verkleuren van de huid na een ontstekingsprocesook een verstoring in de melanineaanmaak. De huid verkleurt als gevolg van littekens door onzuiverheden(denk aan acne) of door verwondingen van de huid. Dit noemt men ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie.

Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken

Pigmentvlekken laten mensen vaak ouder lijken dan ze werkelijk zijn, door oneffenheden in de huidskleur. Niet voor niets worden deze huidverkleuringen ook vaak ouderdomsvlekken genoemd. En niemand wil ouder lijken dan ie daadwerkelijk is.

Je hebt vast weleens iemand gezien die veel sproeten heeft wanneer het voorjaar of zomer is. Ook sproeten zijn een vorm van pigmentatie maar die verdwijnen weer in najaar of winter en dat is niet het geval wanneer je last hebt van hyperpigmentatie als ouderdomsvlekken. Ouderdomsvlekken worden juist duidelijker zichtbaar wanneer we ouder worden.

Hoe voorkom je nou die ouderdomsvlekken en als je ze dan toch hebt, wat kun je er dan aan doen? We zijn blij met je bezoek aan HuidzorgWinkel.nl en dat je vertrouwen stelt in ons advies. Omdat wij nauw samenwerken met de huidtherapeuten van HuidZorg Drenthe, die ook op het gebied van pigmentatie echte experts zijn, kan het zijn dat zij jou oproepen voor een gratis huidanalyse met de Observ in een van hun praktijken

Soms is zo’n huidanalyse echter niet nodig wanneer we aan de hand van beeldbellen of m.b.v. toegestuurde foto’s (geüpload via het gratis online huidadvies) duidelijk de aandoening kunnen vaststellen. Met onze professionele begeleiding helpen wij je graag om hyperpigmentatie te verhelpen.