Rosacea

Wil jij ook van deze onzeker makende roodheid af? Rosacea is een chronische aandoening en gaat gepaard met ontstekingsreacties die de ene keer heel actief zijn en een andere keer welhaast over lijken te zijn, waarna ze weer in alle heftigheid de kop kunnen opsteken. In feite heb je bij rosacea te maken met chronische ontstekingsreacties, maar wij helpen jou die zo goed mogelijk te beheersen. Letterlijk vertaald staat rosacea voor: rode roos.

Rosacea is vaak goed (zelf) te behandelen, maar ervan genezen is (nog steeds) lastig. Wel kun je hardnekkige rosacea met een combinatie van orale of lokale medicatie onderdrukken maar de symptomen verschillen vaak per persoon, evenals de uitlokkende factoren. Waar de één gevoelig voor is, daar blijkt een ander goed tegen te kunnen. Daarom is het ook vaak even zoeken welke aanpak het beste voor jou werkt.

Rosacea wordt in enkele stadia ingedeeld. Klik hieronder op het stadium dat past bij jou klachten.

Show Filters

Resultaat 1–12 van de 16 resultaten wordt getoond

Show Filters

Resultaat 1–12 van de 16 resultaten wordt getoond

De ontstekingsaandoening rosacea heeft de volgende hoedanigheden:

 • Er is sprake van diffuse roodheid in het gelaat
 • Het kan gepaard gaan met couperose: dit betekent dat er heel veel uitgezette rode en/of blauwe bloedvaatjes duidelijk waarneembaar zijn aan de oppervlakte van het gezicht
 • Er kan sprake zijn van oogirritatie
 • Of er is sprake van puistjes en bultjes
 • Ook komen rode (appel)wangetjes en een rode neus vaak voor
 • De huid kan branderig of prikkend voelen in het gelaat
 • De huidstructuur kan grover worden en gaan schilferen
 • Ook kan de huid droger aanvoelen

Verloop Rosacea

Het verloop van de aandoening rosacea is erg grillig zoals we in de inleiding al schetsten. De ene keer is het heftig, een andere keer rustig et cetera. Rosacea komt wat vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en is van alle leeftijden, al manifesteert het zich veelal na het dertigste levensjaar. Vanaf ongeveer die leeftijd wordt de huid gevoeliger. Deze huidaandoening zien we voornamelijk bij de lichtere/blanke huid.

Rosacea kan mensen (net als bij acne) onzeker maken en een gevoel van schaamte oproepen. Bij Huidzorgwinkel krijgen we hier veel vragen over. Met de juiste producten en een goede verzorging is er veel aan te doen en is het huidprobleem onder controle te houden. Wanneer je ooit rosacea krijgt dan blijf je er meestal gevoelig en dus vatbaar voor.

Rosacea ontwikkelt zich geleidelijk en kan met heftige, vurige roodheid gepaard gaan, die veelal wordt veroorzaakt door verwijde bloedvaatjes of door gesprongen adertjes op de neus en op de wangen. De diffuse roodheid die hiervan het gevolg is, breidt zich vaak uit naar de kin, het hals- en nekgebied en/of naar het voorhoofd. Rosacea kan zich ontwikkelen tot couperose en deze verschillende aandoeningen worden nogal al eens met elkaar verward. Maar bij rosacea is er meestal ook sprake van zwellingen, bultjes, rode bultjes en puisten met puskopjes. Ook rode en/of branderige ogen komen vaak voor bij rosacea. Ook wordt rosacea nogal eens aangezien voor acne, maar blijkt de oorzaak vaak anders.

Bij rosacea onderscheiden we vier soorten

 • Vasculaire rosacea: hierbij zijn blozen of aanhoudende roodhuid aan de orde. Zichtbare bloedvaatjes in het gezicht komen ook voor, waarvan rosacea maar ook couperose en erythrose de oorzaak kunnen zijn.
 • Papulopustuleuze rosacea: hierbij zien we aanhoudende roodheid met doorzichtige bultjes en puistjes. Algemene roodheid (die niet perse veroorzaakt hoeft te worden door rosacea), kun je op verschillende manieren tegengaan.
 • Rhinoplyma ofwel phymateuze rosacea: hierbij zien we opvallende huidverdikking van de neus.
 • Rosacea van de ogen: droge ogen, tranen, gezwollen en brandende oogleden.

Rosacea droge huid

Wanneer je rosacea hebt, dan is dat veelal een hardnekkige aandoening, waarbij roodheid en een heel droge huid voorkomen. Vaak lopen mensen ermee rond terwijl ze zich daarvan niet bewust zijn. Ze zijn er eigenlijk aan gewend geraakt dat ze snel en veel blozen, maar weten vaak niet dat er sprake is van rosacea, wat een chronische aandoening is. De huid rond de ogen kan ook erg rood zijn en de ogen zelf kunne branderig, prikkerig aanvoelen, waardoor het lijkt of iemand gehuild heeft. Rosacea kan echter wel een emotionele component hebben en onzekerheid veroorzaken. Het doet vaak wel wat met je zelfvertrouwen. En dat is niet nodig, want ondanks het feit dat er nog geen medicijn voor is, kun je er zelf veel aan doen met de juiste voedende en verzorgende producten van IMAGE Skincare.

Rosacea vette huid

Wanneer je een vette huid hebt, is er vaak sprake van overmatige talgproductie. Het kan zijn dat acne hiervan de oorzaak is, maar ook rosacea kan hierdoor ontstaan, gepaard gaand met bultjes, rode verdikkingen, puistjes, puskoppen et cetera. Het verschil laat zich soms moeilijk ontdekken, maar wanneer de juiste diagnose is gesteld, dan kan het probleem goed onder controle worden gebracht.